šetnja mističnom šumom

DOŽIVI DIVLJINU

Ovo nas putovanje vraća u davna vremena u kojima ćete otkriti nekadašnji Caisole, Caput Insulae i mističnu šumu Tramuntanu. Ljepota čarobnog krajolika Tramuntane očituje se u očuvanom biljnom i životinjskom svijetu.

Pješačka tura "Čarobna Tramuntana"

Šetnja po mističnoj šumi Tramuntani na sjeveru otoka Cresa. Na području Tramuntane ima ukupno 7 pješačkih, tzv. eko staza koje prolaze nekadašnjim putovima što su povezivala sada napuštena sela i pastirske stanove na Tramuntani, 7 planinarskih staza i 3 biciklističke staze. Doživite divljinu, sretnite ovce, kornjače, bjeloglave supove. Obiđite labirinte prođite staze ograđene zidovima i samo pratite označene točke.

Program uključuje:
 1. Digitalnu mapu šetnica Tramuntane

 2. Vaučer - ulaznicu u Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove

 3. Ručak u Pansionu Tramontana

 4. Izbor iz 3 tradicionalna menua: žgvacet od divljači sa njokima i salata, palenta sa ovčjim sirom, vrhnjem i kaduljom, škombra na grilu sa palentom i blitvom

 5. Bezalkoholno piće sok-sirup od nara ili kadulje,vodu

 

 

Zanimljivosti i napomene


Ladin labirint
Lada je starohrvatska boginja ljepote i ljubavi koja utjelovljuje rađajuće prirodne sile. Njene su pratilje vile Ladarice koje su se, napustivši svijet, nastanile među zvijezdama. Tako su nastale Plejade ili Vlašići. Ovaj je labirint replika antičkog rimskog labirinta otkrivenog u Puli.

Vesnin labirint
Uvećana je replika labirinta koji se nalazi u katedrali Notre Dame de Chartres u Francuskoj. Posvećen je starohrvatskoj boginji proljeća Vesni, onoj koja je usklađivala srce sa razumom, ljepotu s blagošću. Ona je proljetno božanstvo zemlje koju odijeva ruhom pupoljaka, cvijeća, trave i listova.

Izidin labirint
Izida je drevna egipatska Majka boginja koja simbolizira rođenje, plodnost i bogatstvo zemlje, a smatra se da je danas predstavljaju Crne Madone. Kako se u župnoj crkvi u Belom također nalazi čudotvorni kip Crne Madone, Izidin je labirint posvećen upravo njoj Sela koje staze povezuju su danas posve opustošena i napuštena, ali zato zanimljiva poput etnološkog muzeja na otvorenom.

Još zanimljivosti

 • Također je zanimljiv uspon na najviši vrh otoka Cresa, Gorice, visok 648 metara, a planinarska tradicija pri posjetu otoku je uspon na obližnji vrh Sis (639 m).
 • Planinarska staza vodi od trajektnog pristaništa Porozina do Beloga potrebno je 3-4 sata.
 • Danas se bjeloglavi supovi u Hrvatskoj još jedino gnijezde na kvarnerskim otocima a njihova populacija broji tek oko sto parova. Smatraju se simbolom otoka Cresa, pogledajte u nebo i vidjet ćete veličanstvenog bjeloglavog supa u letu.

Napomene:

 • Uz prethodnu najavu u mogučnosti smo pripremiti jela bez laktoze ili glutena, veganski obrok, sirovu hranu.
 • Program je moguće rezervirati od 20.4 do 3.11.2019 svim danima osim ponedeljka.
 • Cijena za djecu od 7-14 godina u pratnji sa odraslim osobama iznosi 100,00 kn.

Molimo zvati na: 099 216 5011