Bez stresa na Cresu

PLANINARENJE ZA DUŠU I TIJELO

Istraži netaknuti hrvatski planinarski raj - 8 dana planinarskog odmora za tvoje tijelo i dušu.

Planinarska tura

Zamisli da šetaš čarobnom šumom punom starih hrastova u kojoj zrake sunca prolaze kroz krošnje stabala i odjednom se nađeš u svijetu bajke. Nastavljaš šetati stoljetnim maslinicima i napuštenim selima koja su postojala još od doba prije Rimskog Carstva, penješ se na greben Osorćice i uživaš u prekrasnom pogledu na cijeli Kvarnerski zaljev. Na svom putovanju susrećeš lokalne ovce, a s vremena na vrijeme dođe te pozdraviti čak i mladi jelen. Opija te snažan miris kadulje i ostalog ljekovitog bilja dok bjeloglavi supovi kruže iznad tebe na nebu. Uživaš u skrivenim uvalama gdje te kristalno čisto Jadransko more poziva na osvježenje. Sada zamisli da to nije samo bajka i da sve to možeš doživjeti u jednom tjednu na jednom otoku. Doborodošli na Cres - najveći, najduži i najljepši otok u Hrvatskoj.

8 dana planinarskog odmor za tvoje tijelo i dušu

Na ovom nezaboravnom planinarskom odmoru odvest ćemo te u bogat i raznolik planinarski raj na otoku Cresu. Svakog dana imat ćeš priliku otkriti novi prirodni raj. Od očaravajuće hrastove šume, slikovite obale, prekrasnih pogleda na planinski greben, do povijesnih planinskih sela iz davnih prošlih vremena. Naravno, bit će tu i pauza za osvježenje u skrivenim uvalama i za uživanje u kristalno čistom Jadranskom moru. Smještaj te očekuje u obiteljskom pansionu Tramontana u povijesnom selu Beli, utočištu mira, okruženom zelenim brežuljcima šume Tramontane i pogledom iz snova na Kvarnerski zaljev.

Dostupni termini:
 1. 29.08. – 05.09.2020.

 2. 29.08. – 05.09.2020.

 3. 03.04. – 10.04.2021.

Razina težine: lagani do umjereno zahtjevni izleti

5 vođenih planinarskih tura s planinarskim vodičem Karlom (njemački / hrvatski / engleski). Male grupe od 6 do 16 ljudi.

Što je sve uključeno?

Uključeno u paket:

 • 8 dana / 7 noćenja u Pansionu Tramontana u dvokrevetnoj sobi (nadoplata za jednokrevetnu sobu 200 EUR)
 • 5 vođenih planinarskih izleta na otoku Cres s lokalnim planinskim vodičem Karlom
 • Lokalni transferi za vrijeme planinarskih tura
 • 7 doručka (švedski stol sa svježim voćem, povrćem i lokalnim proizvodima)
 • 7 večera s vegetarijanskom, ribljom i mesnom opcijom
 • Veliku važnost u pripremi hrane pridajemo zdravim i lokalnim proizvodima, a hranu dobivamo od lokalnih ribara, poljoprivrednika i pčelara. Kad god je to moguće, koristimo proizvode iz vlastitog vrta.
 • Besplatan internet u pansionu

Nije uključeno u paket:

 • Dolazak/odlazak do/iz Belog
 • Ulaznice za muzeje
 • Piće za vrijeme večere
 • Ručak

Cijena:

 • 599 EUR po osobi u dvokrevetnoj sobi
 • 799 EUR po osobi u jednokrevetnoj sobi

Smještaj
Pansion Tramontana nalazi se nedaleko od starog dijela sela Beli i uz sami kraj sela gdje završava asfalt i započinju eko i povijesne staze. Pansion pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev, mjesto Beli i okolnu prirodu. Prostrana terasa idealna je za opušteni doručak i romantičnu večeru tijekom toplih ljetnih noći.

Kako stići do Belog?
Automobilom: Vožnja automobilom iz južne Njemačke (npr. München) traje oko 8 sati. Ako ne želiš voziti cijelim putem u jednom danu, možeš se zaustaviti u Austriji ili Sloveniji. Na otok Cres stiže se trajektom iz Istre (Brestova) ili sa susjednog otoka Krka (Merag). Više informacija možeđ pronaći ovdje: https://www.jadrolinija.hr/en/ferry-croatia

Vlakom: Jednostavan i ekološki način dolaska do Cresa noćni je vlak iz Münchena za Rijeku. U vlaku postoje odljeljci za spavanje i putuje se tijekom noći. Iz Rijeke katamaranom možeš stići direktno do grada Cresa gdje po tebe možemo doći automobilom. Više informacija o vlaku i katamaranu:
https://www.nightjet.com/en/reiseziele/kroatien
https://www.jadrolinija.hr/en/ferry-croatia

Zrakoplovom: Najbliža zračna luka je Rijeka koja se nalazi na otoku Krku. Dodatne mogućnosti dolaska su Pula ili Zagreb. Rado ćemo ti pomoći da rezerviraš let i organiziraš transfer do Belog.

Tjedni program

1.Dan
Dolazak u Beli. Po dolasku gostiju susrećemo se na vidikovcu s pogledom koji oduzima dah. Uz piće dobrodošlice i ukusnu zakusku detaljno prolazimo kroz cjelokupni planinarski program i program za sljedeći dan.
Oko 19:00 večera

2.Dan
Nakon doručka krećemo hodati na sjevernom djelu otoka od istoka prema zapadu. Šetamo čarobnom šumom Tramontana i došavši do sjeverozapadne obale otoka zaustavljamo se na kupanju na lijepoj plaži Porozine. Za povratak u Beli hodamo lakšom pješačkom stazom. Ako poželiš dulje ostati na plaži i ne želiš hodati natrag do mjesta Beli, možemo organizirati da po tebe dođemo autom na plažu Porozine u kasnim popodnevnim satima.
Beli – Porozine
Vrijeme pješačenja 3 sata / dužina staze 7 km / nadmorska visina 280 m
Porozine – Beli
Vrijeme pješačenja 3 sata / dužina staze 8 km / nadmorska visina 400 m
Oko 19:00 večera

3.Dan
Ujutro nakon doručka vozimo se do grada Cresa. Od tamo šetamo uz obalu stoljetnim maslinicima i dolazimo do mjesta s prekrasnim panoramskim pogledom. Dalje krećemo nizbrdo do prekrasne uvale Nedomišje gdje te očekuje pauza za kupanje. Laganom obalnom šetnjom vraćamo se do grada Cresa odakle se vraćamo u Beli na večeru.
Vrijeme pješačenja 3 sata / dužina staze 10 km / nadmorska visina 250 m
Oko 19:00 večera

4.Dan
Nakon doručka vozimo se do obalnog grada Nerezine odakle započinjemo pješačenje planinskim grebenom Osorćice. Na vrhu nas očekuje prekrasni panoramski pogled na Kvarnerski zaljev i sjeverni Velebit. Ručak je organiziran u jedinom planinarskom domu na otoku u Hrvatskoj. Nako ručka hodamo u smjeru umjetničkog grada Osor gdje nas očekuje slobodno vrijeme. Povratak u Beli na večeru.
Vrijeme pješačenja 4 sata / dužina staze 11 km / nadmorska visina 600 m
Oko 19:00 večera

5.Dan
Ovo je dan za slobodno vrijeme. Danas se možeš opustiti i sunčati na jednoj od tri plaže u Beliju. Možeš posjetiti Centar za posjetitelje Beli ili krenuti na foto turu (dodatni troškovi). Također možeš istražiti neku od ostalih pješačkih staze koje postoje u Tramontani ili posjetiti jedno od mnogih povijesnih sela na Cresu. Pronaći ćemo pravi program za tebe!
Oko 19:00 večera

6.Dan
Danas se vozimo do ribarskog sela Valun. Od tamo započinjemo pješačenje prema Pernatu, povijesnom selu u unutrašnjosti otoka. Nakon kraćeg odmora nastavljamo šetnju prema Lubenicama, čarobnom selu koje se nalazi na 300 m visokoj litici iznad mora i pruža spektakularan pogled na Kvarnerski zaljev. Na povratku prema Valunu uglavnom hodamo nizbrdo i opuštamo se na plaži u Valunu nakon pješačenja. Transfer u Beli.
Vrijeme pješačenja 3,5 sata / dužina staze 10 km / nadmorska visina 430 m
Oko 19:00 večera

7.Dan
Za posljednji izlet u tjednu vraćamo se u grad Cres. Šetamo uz obalu i uspinjemo se do malene crkve San Salvadur odakle se pruža fantastičan pogled na istarski poluotok. Nastavljamo šetnju šumom do uvale Sveti Blaž. Nakon kupanja vraćamo se u grad Cres gdje imaš slobodno vrijeme za šetnju starim gradom ili još jedno kupanje. Povratak u Beli na večeru.
Vrijeme pješačenja 5 sati / dužina staze 15 km / nadmorska visina 580 m
Oko 19:00 večera

8.Dan
Nakon ukusnog doručka došao je trenutak za rastanak, ali ako želiš možeš produžiti svoj boravak na prekrasnom Cresu na još nekoliko dana! Predivan tjedan planinarenja je iza nas i nezaboravni trenutci provedeni na najvećem, najdužem i najljepšem otoku u Hrvatskoj.